Verhoging pensioenleeftijd motiverend

Uit onderzoek van ROA (Universiteit Maastricht) blijkt dat oudere werknemers minder vaak meedoen aan trainingen van hun werk. Het gemiddelde onderbuikgevoel zal er op neer komen dat werkgevers niet meer willen investeren in oudere werknemers en dat je voorbij een bepaalde leeftijd bent afgeschreven. Niets is minder waar. Oudere werknemers blijken minder gemotiveerd om aan trainingen deel te nemen, vaker er vrijwillig van afzien en sterker nog is het zo dat oudere werknemers vaker door hun werkgever worden gedwongen om een training te volgen.

Trainingsparticipatie naar leeftijdscategorie

Trainingsparticipatie naar leeftijdscategorie

Wat is hier aan de hand? In mijn ogen houden oudere werknemers rekening met de aankomende pensionering. Het is voor je eigen toekomst en carrière minder interessant om training te volgen, in jezelf te investeren, als er minder tijd over is om de vruchten er van te plukken. Het logische gevolg van een verhoging van de pensioenleeftijd zou dan zijn dat oudere werknemers langer gemotiveerd zijn om in zichzelf te investeren.

Er is vast anekdotisch bewijs te vinden dat oudere werknemers niet meer meetellen, maar als je ook niet meer in jezelf wilt investeren, soms tegen de wens van je werkgever, is daar ook wel wat voor te zeggen. Verhoging van de pensioenleeftijd zal het punt waarop het oninteressant wordt voor oudere werknemers om training te volgen, verschuiven. Omdat oudere werknemers dus langer in zichzelf zullen investeren, zal het doembeeld, dat verhoging van de pensioenleeftijd enkel tot meer werkloze ouderen zal leiden, geen bewaarheid worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s