Drent in New York

De eerste hele dag in New York doen we voornamelijk wat randzaken in de buurt van ons hostel. Eerst wandelen we naar Columbia University, de Ivy universiteit van New York. Weer is het uiterlijk anders dan bij de vorige universiteiten: minder groen en meer stedelijk. We steken door naar de St. John kathedraal, een van de grootste ter wereld. We besluiten om een honkbalwedstrijd te bezoeken en regelen bij het Yankee Stadium kaartjes voor de New York Yankees tegen de Tampa Rays. Dat is een drie uur durende aangelegenheid, die wij voor onszelf wat verkorten omdat we het op een gegeven moment wel geloven. We gaan naar Grand Central station om even het interieur van dit ‘mooiste’ treinstation te bekijken. Dan de straat op om langs het Chrysler Building te wandelen richting de Verenigde Naties. Not, want de Algemene Vergadering van de VN is bijeen en straten zijn daarom afgezet. Dan maar even langs het Empire State Building en in het te drukke Macy’s rondkijken. Doorlopen naar het Flatiron Building, een driehoekig gebouw om daarna de dag te eindigen op Times Square, de beroemde reclamelichtparade.

Dag twee beginnen we met een korte wandeling door Central Park om daarna in het overheidsdistrict van New York rond te lopen. Hier zijn bijvoorbeeld enkele rechtbanken en het stadhuis te vinden. Vanuit hier wandelen we ook een eindje de Brooklyn Bridge op. Dan staat Wall Street op het programma om even kort wat foto’s te schieten van de New York Stock Exchange. De straat is afgezet hier, weer in het kader van de Algemene Vergadering van de VN, om demonstraties te voorkomen. De Staten Island Ferry is gratis en vanaf deze ferry werpen we een blik op het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Na de ferry meteen retour te nemen zijn we terug in Manhattan en lopen we via Trinity Church naar Ground Zero waar de nieuwbouw in volle gang is.We besluiten de dag op het Rockefeller Center met een prima uitzicht over de stad. Helaas is het weer niet helemaal optimaal met de bewolking, maar dat mag de pret niet drukken. Grosso modo hebben we nu ‘alles’ gezien in NY.

De derde en laatste dag gaan we ieder onze eigen weg. Ik ga naar het Metropolitan Museum en slof ongeveer vier uur hier rond. Er is van alles: oudheden uit Egypte, Griekenland, Rome enzovoort, kunst uit de Middeleeuwen, werken van grootmeesters waaronder Vermeer, Rembrandt en Van Gogh. Er is uit elke hoek van de wereld wel wat te vinden. Over de Verenigde Staten zelf zijn er verschillende huiskamers opgebouwd in het museum die een beeld schetsen tussen, zeg, de 17e en 19e eeuw. Ook nog even door het moderne kunstgedeelte gewandeld en voor ‘kennisgeving’ aangenomen. Morgen pakken we de trein naar Philadelphia.

Foto’s hier:
https://picasaweb.google.com/martin.vanelp/NewYork

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s