Drent in Wenen

De treinrit naar Wenen is prima verlopen en dinsdagavond komen we tegen stipt elf uur aan bij onze verblijfplaats in Wenen. Dit is toch wel wat anders, want ondanks dat we evenveel betalen als in Praag hebben we hier in feite een mini-appartement. Eigen douche, apart toilet, keuken en een slaapkamer met twee bedden, uitstekend geregeld door Mark. Toooppp!

Op de woensdag gaan we Wenen verkennen. Eerst even ontbijt in de super halen en daarna op pad. Omdat we ten noorden van de Donau zitten steken we het water over richting het centrum. Via de Stephansdom wandelen we richting de universiteit om ons tegoed te doen aan een lekker, en bovendien gratis, bakje Ben & Jerry’s. Snel daarna installeren we ons voor een echte lunch bij een van de vele op studenten gerichte tentjes,
Votiv. Na het versterken van de innerlijke mens passeren we het Neues Rathaus, helaas in de steigers, en het Oostenrijkse parlement. Het valt ons hierbij steeds meer op dat Wenen een mooie en goed onderhouden stad is. Waar monumentale panden in het buitenland vaak zwart zien van het roet, zie je dat in Wenen amper, en bovendien zitten tig min of meer classicistisch monumentale gebouwen op een postzegel gepropt. Vanaf hier wandelen we door het Museumsquartier en pikken even stukje zon mee, of zeg maar gerust hoogzomer, swaarna we doorsteken naar de Karlskirche. Schönbrunn en Hofburg bewaren we, natuurlijk, voor de komende dagen en we eten nabij ons onderkomen een lekkere Wiener schnitzel als avondmaal.

Het zomerpaleis van de Habsburgers, Schloss Schönbrunn, bezoeken we op de donderdag. De pracht en praal is groots, en het valt ons ook op dat eigenlijk maar een klein deel van het paleis dagelijks gebruikt werd. Franz Joseph had zijn ontvangst-, werk- en slaapkamers naast elkaar liggen en dat waren niet overdreven grote ruimtes. Hierna banjeren we nog door de tuinen van Schönbrunn om nog wat meer mooie foto’s te maken. Vanaf de Gloriette op het hoogste punt in de tuin hebben we een mooi uitzicht over Wenen. We nemen de metro naar de Naschmarkt om even een snelle hap te eten, en maken dat we nu wel buiten mistijd in de Stephansdom kunnen rondkijken. In de buurt van de universiteit verzekeren we ons er even van dat een pub Nederland integraal uitzendt (de Oostenrijkse NOS, ORF, switcht tussen de wedstrijden). Na een avondhap installeren we ons tegen de wedstrijd in de pub voor een geslaagde pot voetbal en helles bier.

De vrijdag ruimen we in voor Paleis Hofburg en het Belvedere. De Hofburg vangt aan met een uitgebreide expositie van het keizerlijke servies. Ergens wel indrukwekkend, en toch blijft servies wat het is: servies. Daarna breken de keizerlijke vertrekken aan, met een zekere nadruk op het hele Sissi gebeuren. Persoonlijk heb ik niet zo veel met Sissi, en dat zal wellicht mede komen omdat ik dé film over haar niet gezien heb. De bottomline is niet veel anders dan in Schönbrunn: Franz Joseph werkte hard, en bracht het grootste gedeelte van zijn tijd door aan zijn bureau met officiële stukken, als ‘hoogste ambtenaar’ van het keizerrijk, en Sissi was continu op reis. Al met al weinig Oostenrijkse historie, en veel over persoonlijke beslommeringen van de laatste Habsburgers. Na de lunch kijken we even kort rond in het hoofdgebouw van de universiteit: een stuk mooier dan Erasmus moet ik zeggen. Hierna wandelen we even rond bij het Belvedere, en in de overtuiging levend dat we wel genoeg pracht en praal gezien hebben, reizen we door naar het kleurrijke en kunstige Hundertwasserhaus. Het is nog niet eens laat dus alle tijd om eens goed voor Brazilië – Portugal te gaan zitten. De dag in de binnenstad zetten we een punt achter met een echte Wiener schnitzel bij Figlmüller, naar verluid hét adres voor dé Wiener schnitzel en met recht want het smaakt uitstekend!

Foto’s Wenen: http://picasaweb.google.com/martin.vanelp/Wenen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s