Nederlandse Staat koopt en nationaliseert Nederlandse deel Fortis

rtlz.nl: ABN Amro wint tóch na nationalisatie Fortis Nederland
nu.nl: Fortis in Nederlandse handen
Telegraaf.nl: Fortis in Nederlandse handen

Vanavond heeft de Nederlandse Staat de Nederlandse onderdelen van het Fortis concern voor 16,8 miljard gekocht. Daarmee zijn in ieder geval de twee, eigenlijk gezonde, Nederlandse systeembanken Fortis Nederland en ABN-AMRO gered. Zij liepen het risico door de malaise bij het gehele Fortis concern meegesleept te worden in de afgrond.

Opmerkelijk is natuurlijk dat wij als Nederlanders een aantal bankonderdelen kopen voor bijna 17 miljard, terwijl bij de overname door Fortis het ABN-AMRO deel alleen al 24 miljard waard was. Als de door Wellink genoemde 1 miljard efficiencyvoordelen gehaald worden dan is die combinatie ook wel meer dan 17 miljard waard schat ik. In potentie een superdeal.

Wat resteert wat betreft Fortis is een op het oog ziek bedrijf, maar wel 16,8 miljard rijker. Heel benieuwd ben ik hoe de markt maandag zal reageren. Eveneens zal het spannend worden of de resterende Belgische en Luxemburgse rekeninghouders van wat van Fortis overblijft er nu wel vertrouwen in hebben. Als die blijven weglopen dan zullen de Belgen ook moeten gaan nationaliseren lijkt mij.

Op het crisismanagement-vlak kan ik alleen maar zeggen dat ik, zonder kennis van de details, zeer veel respect heb voor het handelen van minister Bos, centrale bank president Wellink en de overige betrokkenen. Hier geldt echt: je moet het maar doen. Op dit moment ervaar ik een en ander als zeer verstandig en doortastend van de Nederlandse regering.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s