Short selling ook in Nederland verboden

NOS.nl: Minister Bos verbiedt short-selling

Short selling houdt het speculeren op koersdalingen in. Je verkoopt een geleend aandeel nu, en koopt deze (hopelijk) tegen een lagere toekomstige koers terug. Je geeft het geleende aandeel terug en houdt het verschil als winst. Dat mag dus niet meer in Nederland de komende 3 maanden. Deze maatregel geldt via Euronext ook voor België en Frankrijk. Bos volgt hierin in feite de VS, Groot-Brittanië en Duitsland.

Slachtoffer van dit gespeculeer en de kennelijk bijbehorende geruchten in Nederland is Fortis. Maar bestuursvoorzitter Verwilst merkt ook het volgende op: “…, want er is ook een positieve kant aan short gaan, bijvoorbeeld als hedge.” (bron: Telegraaf.nl: Fortis stoot desnoods extra activiteiten af)

Daarnaast begreep ik dat een bank als Goldman Sachs gespeculeerd had op deze financiële crisis. Plat gezegd: ik denk dat we zonder zulke short sellers nog verder van huis waren geweest. Akkoord, dubieuze geruchten de wereld in helpen teneinde een aandeel te drukken is randje crimineel. Maar van short posities gaat wel een signaal uit. Rust brengen is misschien nodig nu, maar ik vind het idee dat de koersen alleen maar omhoog mogen ook lichtelijk dubieus. En dat gaat impliciet ook van dit verbod uit.

Misschien is dit verbod nodig omdat alle speculanten uit de VS etcetera nu naar Nederland zouden trekken, maar in het algemeen word ik niet heel vrolijk van dit soort ingrepen die de hoeveelheid informatie in de markt eigenlijk verlagen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s