10 miljoen tegen verveling hoogbegaafde kinderen

Vandaag valt op nu.nl te lezen dat staatssecretaris Dijksma Tien miljoen voor hoogbegaafde kinderen” beschikbaar maakt om hen te behoeden voor verveling in het Nederlandse systeem dat doorgaans meer op heeft met achterstandskinderen.

Begrijpelijk en zo te lezen zouden deze hoogbegaafde kinderen dan ook meer uit zichzelf kunnen halen. In welke richting meer is mij niet duidelijk, maar ik ben benieuwd of dat extra naast het gewone schoolwerk er toe zal leiden dat er voor intelligentere kinderen minder de noodzaak komt om klassen over te slaan. Op papier staat het overslaan van een klas best aardig. De stof is pittiger voor het kind en dus uitdagender. En passant krijgen de ouders ook iets om mee te pronken mochten ze dat willen. Maar de voordelen slaan om als het hoogbegaafde kind het VWO doorloopt en wil gaan studeren. De meeste faciliteiten voor studenten, denk aan de OV-studentenkaart, zijn gericht op 18 jaar en ouder. Zodoende ben je dus goed de sigaar als je een of meer klassen hebt overgeslagen. Misschien ben je dan als hoogbegaafd kind beter af met extra activiteiten en onderwijl het doorlopen van de basisschool stof in het gebruikelijke tempo.

Maar wacht eens! Niet alleen hoogbegaafde kinderen hebben dit probleem als ze willen gaan studeren. Hele volksstammen die de middelbare school via VMBO en HAVO verlaten zijn jonger dan 18 en krijgen zodoende bijvoorbeeld geen OV-studentenkaart. Uiteraard, er is de tegemoetkoming voor ouders, maar dat houdt niet over als je dagelijks een eind moet reizen om naar je beroepsopleiding te gaan. Nu zal ik even meedoen in de vooroordelen, maar dan om mijn punt te onderstrepen. In Drenthe heb je dan misschien wel een Landbouwschool om de hoek, maar als je wat anders wilt dan moet je al gauw behoorlijk ver reizen met het relatief prijzige openbaar vervoer.

Het voorkomen van verveling onder hoogbegaafde kinderen is zo op het oog niet verkeerd. Alleen ik denk dat een deel van de noodzaak dat te doen voortkomt uit het feit dat je domweg niet te jong wilt gaan studeren, want dat kost je gewoon veel geld. Mijn visie is dat financiële faciliteiten met betrekking tot een studie niet afhankelijk mogen zijn van leeftijd, maar van welke studie men doet. Is deze studie het vervolg op een middelbare schooltraject dan moet je gewoon zoals nu gebruikelijk is boven de 18 alle faciliteiten tot je beschikking krijgen, met als meest nadrukkelijk voorbeeld de OV-studentenkaart.

Advertisements

One thought on “10 miljoen tegen verveling hoogbegaafde kinderen

  1. Ik wil nog wel een reden toevoegen waarom het voorkomen van verveling onder hoogbegaafde kinderen zo belangrijk is. Het gros van de hoogbegaafden is zwaar gedemotiveerd doordat de school totaal niet aansluit op hun beleving. En wordt dus niet herkend als intelligent maar gezien als dom en als een zwakke leerling. Die halen de universiteit dus niet eens. De hoogbegaafden die de universiteit halen zijn het topje van de ijsberg. Zo gooien we dus potentieel weg en maken we vele kinderen ongelukkig.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s